Notre Dame de Colombier

 

   Welkom !

Notre Dame de Colombier

Aan de grenzen van de Minervois verheft zich al eeuwen lang de kapel Notre Dame de Colombier tussen de wijngaarden van de Languedoc. Op één kilometer ten noorden van het kleine dorp Montbrun-des-Corbières staat zij fier tussen de andere kerken van de eerste zuidfranse romaanse kunst in de omgeving. Wat deze kapel uit de 11e en 12e eeuw tot een uitzonderlijk voorbeeld maakt is niet alleen haar structuur en versiering, maar ook haar omvang en ligging: uitzonderlijk groot zo midden in het veld. Er zijn aanwijzingen die doen vermoeden dat het hier dan ook om meer gaat dan een oude veldkapel.

Lange tijd aan de vergetelheid overgeleverd, werd Notre Dame de Colombier pas in 1950 als historisch monument geclassificeerd. Sindsdien heeft de kapel slechts drie restauratiemomenten gekend: de klokkentoren in 1952, de westelijke gevel in 1963 en nog wat recenter de houten toegangspoort.

“Vanaf het eerste moment dat ik haar ontmoette was ik verliefd op haar. Misschien ook wel door de prachtige legende die zij met zich meedraagt. De liefde groeide in de loop der jaren en ze liet me niet meer los. Maar ze loopt gevaar. Zo’n uitzonderlijk mooi ‘klein’ juweel in dat grote geheel van cultureel erfgoed mag toch niet verloren gaan. Ik hoor haar roepen: “Au secours!”, “Help!” Ze roept me toe om in leven te blijven.” 

(Père Theo van Osch)

Deze roep is te groot voor een kleine gemeenschap zoals Montbrun-des-Corbières met slechts ruim 300 inwoners. Voor de plaatselijke parochiegemeenschap alleen een te grote last. Te weinig subsidiekranen voor teveel monumenten. Kortom:

Help mee aan restauratie en onderhoud door een donatie aan de Stichting

‘Amis Notre Dame de Colombier’:


IBAN nummer: NL20RABO 0157575225
t.n.v. Stichting Amis Notre Dame de Colombier
BTW-nummer: NL855903661B01


De kapel  Amis Notre Dame de Colombier  Hermitage ('kluis')   Kalender  Contact   Home